Kay Bojesen abe – et dansk designikon

Kay Bojesen abe 1Siden aben kom på markedet i 1951, har den været et sandt dansk designikon. Blandt mange danskere denne har Kay Bojesen abe været et must-have, og idag er den også at se i rigtig mange danske stuer. Men hvorfor er den blevet så populær? Hvor kan man købe den unikke Kay Bojesen abe billigst? Hvad er ideen bag aben, og hvilke størrelser findes den i?

Det er alt sammen noget, jeg vil give dig et svar på her på siden. Hvis du hellere vil købe aben nu, så kan du også klikke på linket herunder:

Køb aben her

Kay Bojesen abe som gaveide

Kay Bojesen abe 4Kay Bojesens trædyr bliver hos en hele livet. Kvaliteten er så god, at man ikke skal regne med, trædyret går i stykker. Af den grund er aben og mange af de andre trædyr blevet meget populære at give som gave.

Mange børn får en Kay Bojesen abe i dåbsgave. Den får lov til at hænge på børneværelset. Senere flytter den med ind på teenageværelset. Derefter flytter den med på kollegieværelset. Og når man så skal flytte ind med sin første kæreste. Så er aben faktisk ofte det eneste, der får lov til at flytte med ind.

På samme måde gives aben også ofte i gave, når man bliver konfirmeret, student eller fylder år. Det gode ved Kay Bojesens trædyr er netop, at det er gaveobjekter, som kan gives på alle tider af året og til personer i alle aldre.

Lille, mellem og stor version

Efter Rosendahl har fået rettighederne til den gamle Kay Bojesen abe, har de prøvet at producere aben i forskellige størrelser. Idag findes den faktisk i 3 forskellige størrelser: lille, mellem og stor. Priserne variere også rigtig meget alt afhængig af, hvilken størrelse du vil have. Den lille størrelse sælges til lavest 850 kroner, den mellem til lavest 3.000 kroner og den store til lavest 10.000 kroner. Målene går også fra 20-60 centimeter i højde.

Aben er i alt blevet fremstillet i mere end 300.000 eksemplarer, hvoraf den lille størrelse er fremstillet flest gange. Aben fremstilles her i Danmark. Den fremstilles på et specialværksted og er håndarbejde. Det er også håndarbejdet, der gør aben til et unikt og meget holdbart produkt, som kan holde i flere generationer.

Prissammenligning

Af og til kan man finde den lækre Kay Bojesen abe på tilbud. Men for det meste er der nogle vejledende udsalgspriser, som forhandlerne skal overholde. Alligevel varierer priserne meget. Vi har fundet nettets billigste forhandler af den unikke Kay Bojesen abe i både den lille og mellem udgave.

Køb aben i lille størrelse her

Køb aben i mellem størrelse her

Køb aben i stor størrelse her

Det hele startede med en idé

Kay Bojesen abe 2Som alt andet startede det hele med en ide. Men Kay Bojesen havde faktisk en del erfaring med trædyr, da han startede med at lave aben. Aben var nemlig ikke det første dyr i hans serie af trædyr. Inden aben havde han blandt andet lavet gravhunden og zebraen.

Den oprindelige ide med aben var, at den skulle bruges som en finurlig knage til børnenes jakker. Det er dog ikke i den forbindelse, man bruger aben idag. Langt de fleste har aben hængende i stuen eller i en hylde, hvor aben kan give en munter hilsen med på vejen.

Kay Bojesen abe 3Mit bud på berømmelsen

Jeg tror hele Kay Bojesens serie af trædyr, har været med til at give berømmelsen. Hvis aben havde stået som det eneste trædyr, så tror jeg ikke, at den ville have været nær så kendt, som den er idag. Derudover er der ingen tvivl om, at det gennemtænkte design er altafgørende for abens berømmelse. Den specielle udforming, der blandt andet omfatter de lange arme, den pæreformede mave og det karakteristiske hoved, er alt sammen med til at gøre aben unik.

Noget andet vigtigt er også, at aben giver mange forskellige udstillingsmuligheder. Elastikken og bevægeligheden i både arme og ben gør det muligt at få aben til at passe ind overalt. – Og når jeg nu nævner elastikken. Kvaliteten og de forskellige materialer gør også produktet specielt. Materialerne er bundsolide, og derudover passer kombinationen af teak og limba-træsorterne til alle tider på året.

Det gør det kun mere attraktivt, at aben findes i 3 forskellige størrelser. Og selvom størstedelen vælger den lille størrelse, så er de to andre størrelser bestemt også værd at overveje.

Aben har i generationer skabt glæde blandt familien, og det er jeg helt sikker på, at den også vil gøre i fremtiden. Den klassiske Kay Bojesen abe kan simpelthen ikke gå af mode.

Rosendahl har lavet en video, hvor de fortæller om, hvordan det hele startede, og hvorfor trædyrene er så populære blandt os danskere:

Om Kay Bojesen (1886-1958)

Kay Bojesen startede faktisk i et helt andet erhverv, end det han endte med. Han startede dog stadig i det kreative hjørne, men han arbejdede med nogle andre materialer. Han var nemlig uddannet sølvsmed (blev uddannet i 1910), og han havde en stor kærlighed til børn. Den glæde udmøntede sig i, at han gerne ville lave noget, som gjorde børn glade.

Kay Bojesen begyndte så småt med at tegne forskellige trædyr i 1920´erne. Det hele foregik stadig hjemme på hans værksted i Bredgade. Gravhunden var faktisk det første trædyr i serien, og den blev lavet i 1934. Efter gravhunden kom zebraen i 1935, gyngehesten i 1936, garderen i 1940, julemanden i 1940´erne og i 1951 kunne Kay Bojesen abe se dagens lys. Op igennem 50´erne blev Kay Bojesen ved med at tegne nye trædyr, og han stoppede faktisk først med sit arbejde, da han afgik ved døden den 28. august 1958.

Kay Bojesens hustru, Erna Bojesen, fortsatte virksomheden indtil hendes død i 1986. Derefter drev familien butikken i et par år, og 1991 kom Rosendahl ind i billedet. Rosendahl ejer idag rettighederne til Kay Bojesens trædyr. Herunder selvfølgelig også Kay Bojesen abe.

Hækleopskrift på Kay Bojesen abe

Hækleopskriften på Kay Bojesen abe har været vidt omkring her på internettet. Rosendahl har heldigvis givet tilladelse til, at man må hækle sin egen abe. Du finder hækleopskriften ved at klikke her.

Husk at du også kan læse om de andre trædyr her på siden. Vi har blandt andet og skrevet om de søde Kay Bojesen turtelduer, om den traditionelle Kay Bojesen sangfugl og om den farvelagte Kay Bojesen zebra.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.